FEEDING IN THE MODERN PIGEON RACING…


Eine gute Fütterung ist vor allem eine Frage des Eingehens auf den Bedarf der Tauben. Dieser Bedarf wird hauptsächlich von der Belastung der Tauben bestimmt, wobei auch die Wetterverhältnisse eine Rolle spielen.Tauben, die Junge füttern, haben einen viel höheren Bedarf an Eiweiß als Tauben, die auf Witwerschaft sitzen. Tauben, die jede Woche mit steigenden Entfernungen bis zu 700 km gespielt werden, haben einen viel höheren Energiebedarf als Tauben, die nur auf der Kurzstrecke fliegen oder Tauben, die alle zwei Wochen eingesetzt werden. Ein zusätzlicher Faktor hinsichtlich der Belastung ist das Wetter. Wenn es kalt ist, haben Tauben mehr Energie nötig als bei warmem Wetter. Müssen die Tauben auf den Flügen oft mit Gegenwind kämpfen, benötigen sie erheblich mehr Energie als bei Rückenwind. Kurz gesagt: Der Bedarf der Tauben verändert sich in Abhängigkeit von ihrer Belastung, und es ist Sache des Züchters, darauf einzugehen. Die Mischungen, die wir unseren Tauben vorsetzen, müssen so ausbalanciert sein, dass sie dem Bedarf der Tauben entsprechen. Grob gesagt bestehen Futtermischungen für Tauben aus drei primären Nährstoffen: Kohlenhydrate (Zucker und Stärke), Eiweiß (Proteine) und Fett. Abhängig vom Bedarf der Tauben muss das Verhältnis zwischen Kohlenhydraten, Eiweiß und Fett variieren. Den größten Anteil bilden immer die Kohlenhydrate. Eine Zuchtmischung muss einen relativ hohen Anteil an Eiweiß haben, während eine Mischung für die letzten Tage vor einem Flug einen relativ hohen Fettgehalt haben muss. Die Ausgewogenheit des Futters entsprechend dem Bedarf der Tauben wird durch die unterschiedliche Zusammensetzung der Mischungen erreicht.

Some cereals that are high in carbohydrates:

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Weil Mais von den Tauben sehr gern gefressen wird und sehr reich an Kohlenhydraten ist (65,5%), ist er in großerMenge in den Mischungen enthalten, vor allem in Reisemischungen. Außerdem hat Mais einen niedrigeren Eiweißgehalt (8,1%) und höheren Fettgehalt (4,2%) als die meisten anderen kohlenhydratreichen Körner.Es gibt verschieden Mais-Sorten wie Cribbs-Mais, kleinen Cribbs-Mais, Plata-Mais, Bordeaux-Mais und Merano-Mais. Die Sorten unterscheiden sich durch die Herkunft, die Farbe und die Größe, aber die Unterschiede in Bezug auf den Nährwert sind gering. Drei Dinge, die bei der Wahl von Mais sehr wichtig sind, sind die Größe – kleinerer Mais wird etwas leichter aufgenommen, vor allem während der Zucht – der Fasergehalt und die Art des Trocknens. Mais kann maschinell oder in der Sonne getrocknet werden. Sonnengetrockneter Mais wird Cribbs-Mais genannt. Die maschinelle Trocknung verläuft schneller, und dadurch ist maschinell getrockneter Mais billiger als Cribbs-Mais, aber die maschinelle Trocknung geht zu Lasten der Keimkraft des Maises.

wheat

Due to the combination of high nutritional value and low price, wheat is included in a large number of mixtures. An average wheat grain contains 59.5% carbohydrates, 12.4% protein and 2% fat. Wheat is also rich in minerals such as potassium, calcium, phosphorus, iron, magnesium and zinc. Wheat is available in different qualities. Forage wheat is at the lower end of the scale and white wheat is at the upper end. For our best mixes, we always use white wheat because it is best absorbed by the pigeons.

Sorghum

Also known as sorghum or dari. There are several variations, of which the white and red are mostly used for pigeon fodder. All variants are rich in carbohydrates and have a protein content of around 11% and a fat content of 3%. In terms of nutritional value, white dari is preferable to red sorghum because white dari has a more favorable amino acid pattern.

barley

A grain of barley contains approximately 59.5% carbohydrates, 11% protein and only 2% fat. Because of its low fat content, barley is often wrongly viewed as a feed with which the pigeons can be kept on weight. Nevertheless, the pigeons can easily become fat from barley, as too much carbohydrates are converted into fat. Barley, however, is very rich in fiber, which makes the pigeons more likely to feel full. This dietary fiber makes barley extremely suitable for protecting the intestines. Barley is also rich in minerals and trace elements such as potassium, phosphorus and magnesium.

Paddy-Reis

Paddy rice can be compared to barley in many ways, but as a component of feed mixes it has to be rated higher, especially for travel mixes. Paddy rice provides the necessary fiber to support the bowel movement, but has a lower fiber content than barley, which means that more energy can be absorbed from paddy rice than from barley. At 75%, the carbohydrate content is significantly higher than that of barley.

oats

Oats are also extremely rich in carbohydrates at 61.5%. Oats can be added to mixes in two forms: trimmed or peeled. Trimmed oats are very rich in fiber, but pigeons do not like to eat them. That is why this shape is only suitable for rest and winter mixtures. Pigeons, on the other hand, like to eat peeled oats. In addition, oats are rich in potassium, phosphorus, and zinc.

Buckwheat

Buckwheat is a cereal that is very rich in starch and contains a very high percentage of carbohydrates, namely 72.6%. This contrasts with 10.4% protein and only 1.7% fat. Buckwheat is rich in potassium, phosphorus, and magnesium. Buckwheat is generally well received, but there are always pigeons among them who don't like to eat it.

Some cereals that are high in protein:

Peas

Peas have always been the most important source of protein in pigeon feed. There are different types of peas such as green peas, yellow peas, small green peas, trappers (small yellow peas), maple peas, dunpeas and winter peas. The protein content varies between 20.4% (yellow peas) and 22.6% (small green peas). Peas are also rich in the minerals phosphorus, calcium and iron and B vitamins. Green peas and small green peas are also rich in vitamin C. In addition to the nutritional value, the need of the pigeons for a varied feed and the price also play an important role when using the different varieties.

Toasted soy beans

Of all the grains and seeds used for pigeon feed, toasted soy beans have the highest protein content. The protein content is 36% and the fat content is no less than 19%. Toasted soy beans are also rich in B vitamins, vitamin C and minerals. Despite all these good properties, care must be taken when dosing toasted soy, as the pigeons' intake is limited. We know from experience that as a guideline we can assume a maximum of 10% toasted soy in breeding mixes and a maximum of 7% in travel mixes.

Katjang Idjoe

These characteristic little green granules belong to the soy bean family. It is very rich in protein (23.1%), is very well absorbed by the pigeons and is particularly capable of germination. In contrast to soy beans, Katjang Idjoe is very low in fat (1.2%).

Some high-fat seeds are:

Cardi

Auch bekannt als Saflorsamen oder Färberdistelsamen. Diese Samen einer distelartigen Pflanze werden wegen ihres hohen Fettgehaltes (27,8%) gern für Futtermischungen gebraucht und weil die Tauben den Kardi sehr gern fressen. Wie die meisten fettreichen Körner und Sämereien ist Kardi nicht nur reich an Fett sondern auch an Eiweiß (14,3%). Außerdem hat Kardi einen hohen Gehalt an gesunden Fettsäuren (Linolsäure und Linolensäure) und einen hohen Gehalt an Lysin. Das Aminosäurenmuster ist vor allem wegen seines ziemlich hohen Gehaltes an Arginin günstig.

hemp

These are the seeds of the cannabis plant, which are very rich in fat (33.5%) and contain high-quality protein (22.7%). Hemp is often fed to the youngsters and contributes to their perfect growth. Hemp is also known to stimulate the pigeon's mating instinct.

Sunflower seeds

Sonnenblumenkerne sind außerordentlich reich an Fett und Eiweiß. Sie können in zwei Formen für Futtermischungen verarbeitet werden, und zwar ungeschält (gestreift) und geschält. Gestreifte Sonnenblumenkerne enthalten 29,8% Rohfett und 15% Roheiweiß und einen viel höheren Gehalt an Ballaststoffen als geschälte Sonnenblumenkerne.Geschälte Sonnenblumenkerne enthalten nicht weniger als 44,5% Rohfett und 27,5% Roheiweiß. Aufgrund des viel niedrigeren Fasergehalts und der höheren Fett- und Eiweißwerte ist es empfehlenswert, für die fettreichen Reisemischungen, die während der letzten Tage vor dem Einsetzen gefüttert werden, geschälte Sonnenblumenkerne zu gebrauchen. In zum Beispiel Mausermischungen sind dagegen gestreifte Sonnenblumenkerne perfekt am Platze.

Raps

Rapeseed is a small, fairly black seed with a fat content of 40.5% and a protein content of 20%. The pigeons like to eat rapeseed, and the extensive processing of rapeseed means that today there is no longer any question of the negative effects that rapeseed used to have at high doses. The incompatible substances that were naturally contained in rapeseed and impaired digestibility have been bred out through the development of so-called double-zero varieties.

Flax seed

The seeds of the flax plant are extremely rich in fat (35.6%) and protein (21%). Linseed contains a lot of omega-3 fatty acids, which are essential for the structure of feathers. This is why linseed is often included in moulting mixtures.

Sesame

Sesame is extraordinarily rich in fat (42.9%) and also rich in minerals such as potassium, calcium, phosphorus, iron, magnesium, copper and zinc. Sesame is also rich in unsaturated fatty acids and pigeons like to eat it.

White perilla

White perilla is a pretty sweet seed that is mostly grown in East Asia. White perilla contains around 42.5% raw fat and 24.4% raw protein. Since white perilla has a relatively low content of raw cellulose compared to many other high-fat grains and seeds, the energetic value is relatively high.

Premium grains

Kurz gesagt, ist es so, dass die Bedeutung des Futters umso größer wird, je höher die Belastung der Tauben ist. Da die Verdauung von Körnern auch Energie kostet, ist es bei hoher Belastung von großer Bedeutung, dass so schnell wie möglich Energie aus so wenig Futter wie möglich geholt wird. Darum verwenden wir für unsere besten Mischungen (Premium und Modern System) ausschließlich Spitzenqualität (z.B. Extra Roten Sorgho und Extra Weißen Dari) und überwiegend kleine Körner. Einerseits um die Aufnahme zu optimieren und andereseits um den Gehalt an Ballaststoffen zu begrenzen. Darum verwenden wir u.a. kleine grüne und gelbe Erbsen und kleinen Cribbs-Mais.

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